De Beste Bureaustoel van 2019: Herman Miller Aeron | Loyalbrand

Dat de beste bureaustoel heeft een combinatie van vijf onderdelen die een stoel tot de beste bureaustoel maken.

De beste bureaustoel zal je rug niet alleen ondersteunen maar moet er ook voor zorgen dat je een beetje in beweging blijft. Kleine spierspanningen, zonder dat je er bewust van bent is een heel belangrijke eigenschap ven een bureaustoel. De Aeron van Herman Miller heeft lang de lijst aangevoerd van de beste bureaustoel in de wereld.  Nu wordt de lijst aangevoerd door de opvolger van de klassieke Aeron. Vanaf Mei 2018 wordt de oude Aeron niet meer gemaakt en is de keuze beperkt tot de opvolger van Aeron. Herman Miller noemt hem Aeron Remastered maar je kun hem ook gewoon Aeron 2 noemen.

Vanaf vroeg jaren 90 werden er elk jaar weer meer van deze topper in de wereld verkocht. De teller staat nu op ruim acht miljoen exemplaren. Soms aangeschaft vanwege de het ontwerp maar ook heel vaak vonden de gebruikers de stoel in eerste instantie niets eens mooi. De Aeron is een ergonomisch fantastisch product dus als je er eenmaal hebt ingezeten, is je referentiepunt veranderd. Dat maakt de ervaring met Aeron zo speciaal.

Aeron Remastered heeft de volgende upgrades

Onderstand geven we aan waarom de Aeron Remastered de beste bureaustoel is.

1 De beste bureaustoel moet de beweging vanuit je enkels, knieën en heupen exact volgen zodat het voelt alsof de stoel als een maatpak met je mee beweegt zonder belemmeringen. Dat is heel moeilijk te realiseren en dat merk je als je andere stoelen uitprobeert of vergelijkt met de Aeron. Het volgen van het lichaam deed het oude model al heel aardig wat trouwens in de vroege jaren van Aeron een unicum was. Aeron 2 borduurt voort op de technologie die bij een andere stoel van Herman Miller, de Mirra voor het eerst werd geïntroduceerd. Het tilt mechaniek is nu heel anders uitgerust zonder een drukveer, wat inhoud dat de tegendruk van de rug niet onevenredig toeneemt. Het zorgt ervoor dat de stoel heel comfortabel met je meebeweegt. Wellicht de belangrijkste eigenschap van een goede bureaustoel. Met name door het nieuwe tilt mechaniek voelt de Aeron Remastered helemaal anders vergeleken bij zijn voorganger.

2 Uniek voor de Aeron het bespanningmateriaal in de zitting en rug. Inderdaad uniek, er is nog steeds geen goed alternatief voor het bespanningsmateriaal dat Herman Miller gebruikt. Het materiaal is 3D en houdt in dat je op de stoel zit met minimale drukpunten bijvoorbeeld van je zitbeenderen. Het bespanningsmateriaal heeft nu acht verschillende ondersteuning zones. Dat maakt echt een verschil want bij de oude voelde je soms de harde buitenkant van de stoel. Vooral bij de zitting kwam dat tot uiting. Niet heel erg maar wel een klein minpuntje. De oude Aeron maskeerde dat door wat schuimrubber toe te voegen aan de voorkant van de zitting.  Dat is dus nu niet meer nodig en de Aeron Remastered is volledig vrij van schuimrubber.

3 De armleuningen moeten je onderarmen op de juiste hoogte goede ondersteuning geven bij verschillende taken. De oude Aeron heeft armen die je niet naar achteren kan schuiven. Als je dicht bij het blad van je bureau zit, zitten de armen soms in de weg vanwege de lengte van de armleuningen. Gelukkig heeft de Aeron 2 nu de keuze om de armleuning ook naar achter te schuiven. Je kunt er nu letterlijk alle kanten mee op.

4 De Aeron is ontworpen om goed te passen. Omdat mensen nu eenmaal heel verschillend zijn, is de Aeron in 3 maten te verkrijgen. Waarom is dat? Wanneer je met name het zitgedeelte verschuift voor de zitdiepte, verander je ook het virtuele draaipunt van de stoel. Je bureaustoel beweegt dan niet meer optimaal. Dat is de reden waarom de zitdiepte van de stoel bij Aeron vast is, de zitdiepte wordt bepaald door welke maat je nodig hebt.  Herman Miller noemt het maat A, B en C. Door middel van brailletekens in de bovenkant van de rug voel je een, twee of drie stipjes. Onderstaande tabel geeft de verhouding lichaamslengte en gewicht weer voor de juiste pasvorm. Het overgrote deel, circa 85% is voor Aeron met twee stipjes, Aeron B. Aeron A is voor kleine mensen met een tenger postuur en de C-maat is mensen boven de 195cm.

5 Af en toe moet je de instelling van je stoel aanpassen aan je werkzaamheden. Verreweg de meeste veranderingen doe je met de armleuningen. Niet zozeer de hoogte maar wel alle andere richtingen. Je wilt dan niet elke keer knoppen zoeken die je moet bedienen om verstellingen aan de arm mogelijk te maken. De Aeron armleuning is bedienbaar zonder dat je een knop hoeft in te drukken, intuïtief dus.

Conclusie:

De oude Aeron was de beste bureaustoel. Die positie is nu overgenomen door de opvolger, de Aeron Remastered.  Herman Miller heeft bij de introductie meteen de gelegenheid waar genomen de kleuren een update te geven. De oude stoel was ook in titanium te bestellen. Dat was een dure optie en eigenlijk een wat suffe kleur die niet echt populair was. De nieuwe kleuren naast het klassieke Grafiet zijn nu Carbon en Mineraal en zijn helemaal van deze tijd.  Mineraal is een heel lichte grijstint, bijna wit.  Carbon zit tussen Grafiet en Mineraal in.  Naast de vele ergonomische opties heb je nu dus ook de keuze uit drie kleuren. Gelukkig hebben wij je het gemakkelijk gemaakt door alle opties duidelijk grafisch weer te geven. Op de website van LoyalBrand wordt je door een serie vragen heengeleid die je assisteert om je keuzes te maken.